“Alleen besmettingen via interne netwerken van de bedrijven”

“De besmettingen in vijf grote, internationale bedrijven zijn gebeurd via de interne netwerken van die bedrijven. Het is de aanvallers niet gelukt om rechtstreeks via borderline in de systemen te geraken. We zijn in ons land dus goed beveiligd tegen dit soort aanvallen. De gevolgen van de internationale cyberaanval zijn voor ons beperkt”, dat zegt Miguel De Bruycker, hoofd van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) woensdagmiddag. Er zijn geen meldingen van besmettingen bij particulieren of kmo’s, aldus nog CCB. Voor de getroffen bedrijven kunnen de gevolgen groot zijn, aldus de topman van CCB. “Wanneer ze als gevolg van de aanval niet meer over hun systeem beschikken en ook geen back-up zouden hebben, dan kan hun productieproces verstoord worden.”.
“We hadden al in april een gids opgesteld en verspreid over ransomware, en Cert.be (het federale cyber emergency team) heeft dinsdag naar aanleiding van de nieuwe aanval ook een informatiegids over ransomware verspreid”, zegt De Bruycker.

Het CCB wenst geen namen bekend te maken van getroffen bedrijven, maar intussen is al duidelijk geworden dat TNT/Fedex in Bierset (Luik) getroffen werd. Ook het Deense transportbedrijf Maersk in Zeebrugge, farmabedrijf MSD en voedingsbedrijf Mondelez werden getroffen door cyberproblemen.

bron: Belga