Helikopter werpt granaten op Venezolaans Hooggerechtshof

Foto Instagram

Een gekaapte politiehelikopter heeft het Hooggerechtshof in Venezuela aangevallen. Al maandenlang zijn er in dat land hevige straatprotesten tegen de regering.

De helikopter wierp vier granaten en vuurde vijftien kogels af. De actie werd op Instagram opgeëist door een opstandige politieman, Oscar Perez (foto midden), die zegt de steun te hebben van een groep politieagenten en militairen. President Nicolas Maduro had het over «een terreuraanval en poging tot staatsgreep». Het presidentieel paleis ligt niet ver van het Hooggerechtshof.

Volgens enkele parlementsleden van de oppositie is de aanval echter in scene gezet. Daar zijn vooralsnog geen bewijzen voor, maar het is niet uitgesloten. Zo kon de helikopter twee uur lang ongestoord zijn gang gaan, vielen er geen gewonden en zijn de daders en het voertuig nadien spoorloos verdwenen. Volgens de oppositieleden zou Maduro de valse staatsgreep willen gebruiken om hard te kunnen terugslaan tegen zijn critici.

Nog voor de aanval plaatsvond, had diezelfde Maduro ermee gedreigd geweld te zul-len gebruiken. «Wanneer Venezuela in chaos en geweld zou verzeild raken, wanneer de bolivariaanse revolutie wordt vernietigd, zullen we de strijd aangaan», luidde het in een toespraak in Caracas. «Wanneer we er niet met stemmen geraken, dan met wapens», klonk het.

Maduro wil morgen een stemming organiseren over een wijziging van de grondwet, maar de plannen stuiten op massaal protest. De president wil meer macht om de zware economische crisis in het land het hoofd te kunnen bieden. Sinds begin april komt de bevolking op straat uit onvrede over de president. Daarbij zijn al meer dan 75 doden gevallen.