Cyberaanval treft vijf grote bedrijven in België

Cyberaanval
AFP / R. Engelaar

Vijf grote internationale bedrijven zijn in ons land getroffen door de cyberaanval van dinsdagavond. “De gevolgen zijn voor ons beperkt”, zegt Miguel De Bruycker, hoofd van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB).

“De besmettingen in vijf grote, internationale bedrijven zijn gebeurd via de interne netwerken van die bedrijven. Het is de aanvallers niet gelukt om rechtstreeks via borderline in de systemen te geraken. We zijn in ons land dus goed beveiligd tegen dit soort”, klinkt het opgelucht bij de topman van het CCB. Particulieren of kmo’s zijn grotendeels buiten schot gebleven.

100.000 pakjes

Toch kunnen de gevolgen voor de grote bedrijven groot zijn. “Wanneer ze als gevolg van de aanval niet meer over hun systeem beschikken en ook geen back-up zouden hebben, dan kan hun productieproces verstoord worden”, stelt De Bruycker. Het CCB wilde geen namen bekendmaken, maar het is intussen duidelijk dat TNT/Fedex in Luik getroffen werd, net zoals het Deense transportbedrijf Maersk in Zeebrugge, farmabedrijf MSD en voedingsbedrijf Mondelez.

Bij TNT konden in totaal 100.000 pakjes niet worden afgeleverd. “Geen enkel vliegtuig en geen enkele vrachtwagen is dinsdagnacht kunnen vertrekken”, vertelde de woordvoerder. Doorgaans zijn tijdens een normale nacht in het Luikse centrum een veertigtal vluchten gepland en vertrekken er tussen de negentig en honderd vrachtwagen.

Informatiegids

De ransomware die de naam Petya meekreeg, maakt gebruik van gaten in verouderde en niet geüpdatete Windows-systemen van bedrijven. Microsoft lanceerde ondertussen al een reparatie. Het CCB stuurde naar aanleiding van de nieuwe aanval nog eens de informatiegids over ransomware rond, die in samenwerking met het Cert.be (het federale cyber emergency team) tot stand is gekomen.