Rusland spreekt over “ontoelaatbare bedreiging” van Syrië door VS

Rusland spreekt over
Rusland spreekt over "ontoelaatbare bedreiging" van Syrië door VS

Dat de Verenigde Staten het Syrische regime waarschuwen voor represailles als het opnieuw een chemische aanval uitvoert, is volgens Rusland een “ontoelaatbaar dreigement”. Dat heeft Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov vandaag gezegd. “Assad en zijn leger zullen een hoge prijs betalen indien ze opnieuw een aanval uitvoeren die leidt tot een massamoord”, staat te lezen in een mededeling van het Witte Huis. Washington heeft naar eigen zeggen “mogelijke voorbereidingen geïdentificeerd voor een nieuwe chemische aanval door het Assad-regime”.

Op vrijdag 7 april voerden de Verenigde Staten een onaangekondigde militaire aanval tegen de Syrische luchtmachtbasis van Shayrat uit, van waaruit een paar dagen eerder een gifgasaanval op het dorp Khan Shaykhun in Idlib, in het noordwesten van het land, zou zijn uitgevoerd. Bij die gifgasaanval vielen 88 doden, onder wie 31 kinderen.

Volgens Peskov kon de verantwoordelijkheid van die aanval nooit aan Assad toegewezen worden, wegens gebrek aan “onafhankelijk onderzoek”. “Als er geen onderzoek is, is het beschuldigen van Assad onmogelijk, onwettelijk en onjuist”, aldus Peskov.

Hij kent naar eigen zeggen de redenen of bewijzen niet waarop Washington zich zou baseren om Assad nu de wacht aan te zeggen. “Ik heb geen informatie over een chemische dreiging.”

Bron: Belga