Nu ook geval van vogelgriep in Fleurus

door
Belga
Leestijd 2 min.

Er is opnieuw een besmetting vastgesteld met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8. Deze keer bij een hobbyhouder in Wangenies, bij Fleurus in Henegouwen. Het federaal voedselagentschap FAVV vraagt iedereen die onlangs pluimvee kocht op een markt, om waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen wanneer hun vogels ziek zijn of plots sterven. Rond de nieuwe besmetting komt een tijdelijke bufferzone met een straal van 3 kilometer. Binnen dat gebied is elk vervoer van pluimvee, andere gehouden vogels en broedeieren verboden. De dieren moeten ook binnen gevoederd en gedrenkt worden. Inwoners die binnen die zone pluimvee of andere vogels hebben, wordt gevraagd om daarvan binnen de 48 uur een inventaris over te maken aan de burgemeester, waarin aangeven wordt hoeveel en welke dieren gehouden worden. De zone zal ten minste 3 weken behouden blijven.

In de rest van het land worden geen nieuwe maatregelen opgelegd. Zoals enkele weken geleden beslist, blijft de verkoop van pluimvee en vogels op openbare markten wel verboden, net als alle verzamelingen (prijskampen, tentoonstellingen, verkopen) met pluimvee. Het FAVV vraagt alle pluimveehouders ook om waakzaam te zijn en meteen naar de dierenarts te stappen als hun dieren ziek worden. Abnormale sterfte bij wilde vogels kan nog steeds gemeld worden op het gratis nummer 0800/99777. Voor de consument is er geen enkel gevaar.

"De maatregelen in de strijd tegen de vogelgriep worden systematisch aangepast in functie van de epidemiologische gegevens en moeten proportioneel zijn aan de risico's", zegt minister van Landbouw Willy Borsus. "Ik ben me bewust van de moeilijkheden die deze situatie met zich meebrengt voor de houders van pluimvee in de betrokken zones. Ik moedig de houders van vogels, zowel professionele als particuliere, aan de noodzakelijke maatregelen ter bescherming van de dierengezondheid in ons land vastberaden te respecteren."

bron: Belga