Hogere dotatie voor Britse koningin wegens renovatiewerken Buckingham Palace

Hogere dotatie voor Britse koningin wegens renovatiewerken Buckingham Palace

De Britse belastingbetaler heeft vorig jaar ongeveer 42 miljoen pond (47,8 miljoen euro) bijgedragen voor het koningshuis. Dat geld gaat onder meer naar de lonen van medewerkers, reizen, kosten voor het onderhoud van kastelen en tuinen. Volgend jaar verdubbelt dat bedrag bijna, naar 76,1 miljoen pond, en dat heeft alles te maken met de renovatiewerken aan Buckingham Palace, het paleis in Londen waar Queen Elizabeth II resideert. In 2019 gaat de dotatie opnieuw omhoog, naar 82 miljoen pond. De renovatiewerken aan het paleis gaan naar verwachting tien jaar duren. Kostprijs: 369 miljoen pond.

Uit een rapport van een onafhankelijk onderzoek vorig jaar bleek dat het paleis zonder dringende werkzaamheden ernstige schade dreigt op te lopen, met inbegrip van waterschade of brand. Het zal de eerste keer in zestig jaar zijn dat het paleis een grondige opknapbeurt krijgt.

Om de kosten te dekken krijgt de koningin gedurende tien jaar elk jaar een hogere dotatie. Buckingham Palace, dat 775 kamers telt, dateert van de zeventiende eeuw. Koningin Victoria was de eerste die er resideerde.

bron: Belga