Farc-rebellen hebben wapens neergelegd

Farc-rebellen hebben wapens neergelegd
Farc-rebellen hebben wapens neergelegd

De Colombiaanse guerillabeweging Farc heeft al haar wapens ingediend bij de missie van de Verenigde Naties, conform het vredesakkoord van vorig jaar, dat een einde moet maken aan meer dan een halve eeuw van conflicten. Dat heeft de VN-missie gemeld. “Vandaag heeft de missie van de VN het totale aantal geregistreerde individuele wapens opgeslagen: 7.132 wapens, met uitzondering van die wapens die, volgens het draaiboek, gebruikt zullen worden om de veiligheid te verzekeren van de 26 kampen” waar de zowat 7.000 overblijvende guerilleros zich momenteel bevinden, klinkt het in het persbericht. De ingeleverde wapens zullen worden gesmolten en in drie herdenkingsmonumenten gegoten worden.
Dinsdag is in de Colombiaanse stad Mesetas een ceremonie gepland voor het einde van het inleveren van de wapens in het bijzijn van president Juan Manuel Santos.
Bij het gewapende conflict tussen de regeringstroepen, linkse rebellen en rechtse paramilitairen kwamen sinds de jaren zestig van vorige eeuw meer dan 220.000 mensen om het leven, en miljoenen mensen raakten ontheemd. De ondertekening van het vredesakkoord eind vorig jaar moet een einde maken aan dat conflict. President Santos kreeg voor het leiden van het vredesproces vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede.
De voormalige Farc-rebellen zullen in de toekomst, eveneens als een onderdeel van het vredesakkoord, via politieke weg een eerlijke verdeling van het land nastreven.

Bron: Belga