“De rijtijden voor chauffeurs van De Lijn zijn niet meer menselijk”

De rijtijden voor chauffeurs van De Lijn zijn niet meer menselijk

Het busverkeer van De Lijn in Limburg is naast maandag ook dinsdag nog verstoord door een vakbondsactie in de stelplaats van Beverlo. Volgens ACV-vakbondssecretaris Geert Witters staken de chauffeurs omdat de rij- en rusttijden “niet meer menselijk zijn”. Dinsdagvoormiddag komen directie, vakbonden en personeel opnieuw samen voor een overleg. Op de stelplaats van De Lijn in Beverlo wordt er al de tweede dag spontaan gestaakt. “We geraken er maar niet uit”, zegt ACV-secretaris Geert Witters. “Uit het vorige overleg is helemaal niets gekomen. Er zijn door De Lijn nog geen inspanningen gebeurd.” De 70-tal chauffeurs die werken op de stelplaats van Beverlo staken onder meer omdat ze volgens Witters “zo’n zes à zeven uur aan één stuk door moeten rijden, zonder dat ze naar het toilet kunnen.”

De Christelijke vakbond heeft volgens Witters al voldoende campagnes, flyers en acties georganiseerd om de rij- en rusttijden van de chauffeurs aan te kaarten. “Als de rij- en rusttijden niet meer gerespecteerd worden, dan rijden die bussen niet uit”, zegt Witters. “Het moet menselijk blijven. Tijdens de warme dagen afgelopen week hebben veel chauffeurs zonder airco moeten rijden. Bovendien durfden de meesten zelfs geen water drinken, omdat ze niet naar het toilet kunnen.”

Dinsdagvoormiddag staat er opnieuw een overleg gepland met directie, vakbonden en personeel. “We moeten een oplossing vinden, want ik merk dat andere stelplaatsen ook niet gelukkig zijn.”

bron: Belga