België steunt hervormingsproces in Servië

België steunt hervormingsproces in Servië
België steunt hervormingsproces in Servië

België blijft het hervormingsproces in Servië steunen, nu daar een nieuwe regering wordt gevormd. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vandaag in Belgrado, tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Servische ambtsgenoot Ivica Dacic. Beide ministers zeiden dat België en Servië goede bilaterale betrekkingen hebben, maar dat er nog ruimte is om meer samen te doen. Het hervormingsproces is niet alleen belangrijk voor een toekomstig EU-lidmaatschap van Servië, maar is ook belangrijk “omdat het nodig is, ook voor de Servische bevolking”, zei Reynders. “We kijken uit naar de verklaring in het parlement morgen, met de nieuw voorgestelde premier.”

Reynders benadrukte nog dat de hervormingen nodig zijn om de regionale integratie te verbeteren. Volgens de minister is het zo makkelijker om bilaterale kwesties op de Balkan op te lossen. Hij zei ook dat België bereid is om bij te dragen tot een stabilisering in de regio.

Beide ministers onderstreepten de goede betrekkingen tussen België en Servië bij de start van hun verklaringen. Ook merkten ze beiden op dat er ruimte is voor nog meer samenwerking. Reynders zei dat België in het land blijft investeren. “We zullen ook bekijken of we iets samen kunnen doen rond de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog”, aldus Reynders.

Reynders was gisteren en vandaag in Kroatië en Servië op een tweedaags werkbezoek. Hij overlegde met de Kroatische premier en de Kroatische minister van Buitenlandse Zaken, ontmoette de Servische president en de net voorgestelde nieuwe Servische premier. Hij sprak ook met niet-gouvernementele organisaties en vergaderde met Belgische diplomatieke vertegenwoordigers uit de regio in een zogeheten regionale conferentie.

Bron: Belga