De Lijn: “We doen al het nodige voor de festivalbussen”

De Lijn staakt tijdens Werchter en eerste vakantieweekend
Belga / J. Jacobs

De drie vakbonden van vervoersmaatschappij De Lijn roepen op tot een staking van aanstaande vrijdag tot en met maandag. De openbaarvervoersmaatschappij belooft er alles aan te doen opdat de festivalgangers buiten schot zouden blijven.

Er sluimert al langer onvrede binnen de rangen van De Lijn. Momenteel worden er cao-gesprekken gevoerd, waarin de nieuwe arbeidsvoorwaarden van de werknemers worden bepaald. Die zijn vastgelopen op de maximale opslag. De vakbonden gaan voor 1,1%, terwijl de directie de grens houdt op 1%, waarvan de helft via een bonus. De sociale partners zien geen andere optie dan te staken.

“We roepen de medewerkers van De Lijn op om van vrijdagochtend tot en met maandagavond aan de actie deel te nemen. We vragen niet om de vier dagen het werk neer te leggen”, legt nationaal secretaris Jan Coolbrandt van de christelijke bond ACV Openbare Diensten uit. “We proberen zoveel mogelijk mensen te bereiken om samen met ons minstens één dag het werk neer te leggen.”

Aanschuiven voor Rock Werchter

De actie wordt volgens de bonden na de examenperiode georganiseerd om de studenten te ontzien. Maar zo valt de staking wel samen met de start van de zomer én het festivalseizoen, en dus Rock Werchter. In een mededeling stelt De Lijn al het nodige te zullen doen om de Werchterbussen ook op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag te laten rijden. “De chauffeurs van die bussen zijn vrijwilligers en de vakbonden beloven werkwilligen niets in de weg te leggen”, klinkt het. “De vervoersmaatschappij volgt de situatie van de bussen op de voet en stuurt bij waar nodig.”

De Lijn wil elke dag zo’n honderd chauffeurs en vijftig bussen inzetten om festivalgangers van en naar de festivalweide te voeren. Tijdens de vorige edities van Rock Werchter werden hierbij in totaal zo’n 120.000 bezoekers vervoerd.

“Staking is kortzichtig”

De vervoersmaatschappij laat ook weten dat het de staking betreurt. Het voorstel van de directie houdt volgens het bedrijf rekening met de loonkostenstijging die de loonnorm voorziet en is goed voor een koopkrachtverhoging van 1%. “Ik vind daarom de reactie van de vakbonden kortzichtig en buiten proportie”, aldus directeur-generaal Roger Kesteloot.

Door de combinatie van de dreigende staking en festivals zoals Rock Werchter, Couleur Café en Summerfestival, vreest mobiliteitsorganisatie VAB voor ernstige verkeershinder komend weekend. Het publiek van de festivals bestaat vooral uit jongeren, waarvan een groot deel aangewezen is op het openbaar vervoer of ouders om hen aan het festivalterrein af te zetten.