Meteoriet valt op schuur in Nederland

meteoriet
Foto Naturalis

In Nederland is een meteoriet op een schuur gevallen. Het is de zesde keer dat zo’n steen gevonden wordt bij onze noorderburen.

De eigenaars van de schuur waren niet thuis op het moment van de inslag, maar ze vonden de vuistdikke steen van een halve kilo later terug. Hij had een dakpan verbrijzeld. Volgens experts is hij 4,5 miljard jaar oud. Hij dateert uit de tijd dat het zonnestelsel ontstaan is en heeft een marktwaarde van zo’n 1.000 euro.

«Hij komt uit het gebied tussen Mars en Jupiter», zei geoloog Leo Kriegsman aan de NOS. «Daar is een gebied vol met ruimtepuin en kleine planeetjes, waar heel veel meteorieten vandaan komen. Af en toe raakt er eentje uit zijn baan en dan komen ze soms op aarde terecht.»

De inslag dateert van januari, maar de vondst werd nu pas bekendgemaakt. Tientallen mensen hebben de steen door onze dampkring zien suizen. Een Belgische chauffeur maakte er zelfs beelden van met de dashcam van zijn auto. Op de beelden is te zien hoe een grote vuurbol met hoge snelheid door de lucht vliegt. Door de wrijving met de atmosfeer vloog het stuk ruimterots in brand.

De inslag van een meteoriet is op zich niet zo zeldzaam. De meesten branden op in de atmosfeer, maar sommigen overleven die tocht. In Nederland bereiken er jaarlijks zo’n drie à vier het aardoppervlak. Wereldwijd zijn dat er duizenden. Meestal worden die nooit gevonden. Meer nog, de laatste tweehonderd jaar zijn er in Nederland maar zes gevonden. De recentste vondst dateert alweer van 27 jaar geleden.