Een job scoren als starter: zo pak je het aan

Foto: Pexels

Studeer jij binnenkort af? Dan begint de onvermijdelijke zoektocht naar werk. Een confronterend proces dat vaak meerdere maanden in beslag neemt. Met deze tips ga je een geslaagde zoektocht tegemoet.

Onderscheid je van de massa

Voor 99% van de pas afgestudeerden begint de zoektocht naar werk vanachter de computer. Wil je je onderscheiden van die grote massa, dan pak je het best anders aan. Bezoek bijvoorbeeld eens een jobbeurs van de sector waar jij graag in terecht wil komen. Daar kan je face to face met de recruiters praten. De ideale manier om al een eerste indruk te maken, zodat ze in een later stadium toch iets meer aandacht besteden aan je CV.

Houd een grootscheepse sociale media-schoonmaak

Dronken foto’s mogen zich dan perfect lenen voor een grap op een vrijgezellenfeest, voor een eerste indruk op een potentiële werkgever zijn ze minder geschikt. Zorg dus dat je privacyinstellingen aangepast zijn en dat je niet meer prijsgeeft dan gewenst. De grote uitzonderling hier is LinkedIn: dat profiel vul je best zo compleet en zo up-to-date-mogelijk in. Zorg daarbij ook voor een professioneel ogende foto van jezelf.

Maak gebruik van je netwerk

Als pas afgestudeerde is je netwerk aan potentiële werkgevers wellicht niet gigantisch, maar toch loont het de moeite om aan je vrienden, familie en omgeving kenbaar te maken dat je werk zoekt. Wie weet hebbe zij toevallig een vacature gezien of kunnen ze je bij iemand aanbevelen. Een andere piste zijn de netwerkevents waarop je als student regelmatig uitgenodigd wordt. Ter plekke vind je vaak ook een mengeling van werkende professionals en alumni-leden die je nuttig advies kunnen geven.

Zet je persoonlijkheid in de verf

Als starter heb je geen bakken werkervaring op zak waarmee je kan uitpakken op een sollicitatiegesprek. Wees dus geen grijze muis en durf je positieve eigenschappen in de verf te zetten. Toon met concrete voorbeelden aan dat je creatief ben en proactief kunt handelen en overtuig je toekomstige baas ervan dat die vaardigheden ook in zijn bedrijf van pas kunnen komen.

Zoek uit welke job bij je past

Heb je geen idee welke richting je uit wilt met je carrière? Ga dan voor jezelf na welke waarden en normen je belangrijk vindt en welke bedrijven dezelfde waarden en normen hoog in het vaandel dragen. Daarbij kan je vertrekken vanuit je hobby’s, maar ook je masterproef of papers kunnen een goed vertrekpunt zijn voor je reflecties.