Filipijnse troepen hervatten luchtaanvallen tegen islamistische strijders

Filipijnse troepen hervatten luchtaanvallen tegen islamistische strijders

Het Filipijnse leger heeft vandaag de luchtaanvallen en grondoperaties hervat tegen Islamistische militanten die zich al meer dan een maand schuilhouden in de stad Marawi, op het eiland Mindanao. Ze waren kort stopgezet omwille van het einde van de ramadan. Gisteren laste het leger een “humanitaire pauze” in, opdat de moslims het Suikerfeest konden vieren. “Onze offensieve operaties zijn hervat en zullen doorgaan, zodat we Marawi zo snel mogelijk kunnen bevrijden”, zei luitenant-kolonel Jo-ar Herrera. We zijn geconcentreerd en vastberaden, en zullen in onze opdracht slagen”, voegde hij toe.

Volgens Herrera stichtten de islamistische strijders opzettelijk brand en probeerden ze met molotovcocktails de oprukkende troepen tegen te houden. Enkele hooggeplaatsten binnen de organisatie zouden naar verluidt intussen gevlucht zijn. Het zou onder meer gaan over Isnilon Hapilon, de leider van Islamitische Staat in de Filipijnen. “We hebben bevestigde berichten dat er leiderschapsproblemen zijn binnenin”, zei Herrera hierover. “Ze komen ook munitie te kort en hun manoeuvreerruimte is beperkt.”

Het conflict in Marawi begon op 23 mei, toen regeringstroepen Hapilon wilden arresteren. Honderden jihadisten vielen de stad daarop aan. Meer dan 380 mensen kwamen om bij de vijandelijkheden, onder hen 27 burgers. Daarnaast vluchtten ook meer dan 300.000 inwoners naar nabijgelegen steden.

bron: Belga