Wetswijziging geeft zwangere vrouwen per ongeluk ‘license to kill’

Wetswijziging geeft zwangere vrouwen per ongeluk 'license to kill'
Foto Pexels

Een wetswijziging in de Amerikaanse staat New Hampshire heeft een vreemd achterpoortje gecreëerd. Dat gaf zwangere vrouwen even de toestemming om te doden zonder gevolgen.

Het goedgekeurde wetsontwerp was bedoeld om de moord van een foetus te bestraffen. Dat schrijft The Huffington Post. De nieuwe wet stelt dat ongeboren kinderen vanaf na twintig weken dezelfde rechten genieten als een natuurlijk persoon. Wie een foetus doodt, kan dus terechtstaan voor moord of doodslag.

Uitzondering

Omdat abortus legaal is in New Hampshire, werd er een uitzondering gemaakt op de nieuwe wet voor zwangere vrouwen en hun dokters. De verwoording van die exceptie was echter zo vaag, dat het leek alsof vrouwen een license to kill kregen. Klachten stroomden al snel binnen.

De wet was echter nog niet van kracht. Moest dat wel het geval zijn, hadden zwangere vrouwen volgens Slate nog niet het recht om zonder gevolgen te doden. In New Hampshire mag een wet immers niet letterlijk genomen worden als dat absurde resultaten oplevert. Desalniettemin hebben politici een amendement toegevoegd en goedgekeurd, “om er zeker van te zijn dat zwangere vrouwen niet zomaar mensen vermoorden.”