“Dit is de driekleur van de ontbolstering”

Oliver Naesen
Belga / D. Stockman

Oliver Naesen is de nieuwe Belgische kampioen. In een spurt met vijf haalde de West-Vlaming het op het nippertje voor Sep Vanmarcke. Bij de vrouwen maakte Jolien D’hoore haar favorietenrol waar.

Vooraf werden Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert naar voren geschoven als de te kloppen renners, maar na 238 kilometer waren de olympische kampioen en de titelverdediger nergens te bespeuren toen er in de straten van Antwerpen gespurt werd om de driekleur. Jasper Stuyven, Jens Keukeleire, Sep Vanmarcke, Oliver Naesen en de verrassend sterke Nathan Van Hooydonck waren de vijf namen in de kopgroep.

Vanmarcke was de eerste om de spurt aan te trekken. De renner van Cannondale wou zo profiteren van het verrassingseffect, maar werd op de streep alsnog geremonteerd door Naesen. “Ik moest wel van ver de spurt aantrekken, anders had ik geen enkele kans op winst”, deed Vanmarcke na afloop zijn verhaal.

Eerste zege in 2017

“Toen Sep ging, wist ik meteen dat ik moest reageren”, vertelde Naesen hij hoe hij de spurt beleefde. “Ik zette me in de slipstream en dan kwam ik erover. Het verschil was miniem maar voldoende om te winnen.” Voor de Oostendenaar is het nog maar de eerste overwinning van het seizoen.

“Ik heb al een heel jaar gewacht op deze ene zege en net tijdens een BK slaag ik erin om te winnen”, glunderde hij. “Dit is misschien wel de driekleur van de ontbolstering. Als Belgisch kampioen naar de Ronde van Frankrijk trekken geeft me ook zo’n zalig gevoel.”

Vierde keer D’hoore

Bij de vrouwen ging Jolien D’hoore eerder op de dag met de tricolore trui aan de haal. De topfavoriete versloeg Lotte Kopecky en Kelly Druyts in de spurt, goed voor de vierde Belgische titel uit haar carrière.

Jolien D'hoore volgt zichzelf op als Belgisch kampioen
Belga / D. Stockman

“En toch went het niet”, lachte ze. “Ik was enorm nerveus voor aanvang van deze wedstrijd. Dit is toch een Belgisch kampioenschap en aangezien ik één van de topfavorieten was, keken veel meisjes naar mij. Ik was enorm blij dat alles netjes samen bleef in de laatste ronde en we op een massaspurt afstevenden.”