World League hockey (v) - Bondscoach Niels Thijssen prijst doelvrouw Aisling D'Hooghe

door
Belga
Leestijd 2 min.

Niels Thijssen, bondscoach van de Belgische hockeyvrouwen, zag zondag zijn Red Panthers een 1-0 stuntzege boeken tegen Nieuw-Zeeland in de halve finale van de World League in Sint-Lambrechts-Woluwe. "Nieuw-Zeeland is een heel sterke tegenstander die het ons heel moeilijk heeft gemaakt", zei Thijssen. "Toch konden we heel wat kansen creëren. De wedstrijd ging op en neer. Aisling D'Hooghe heeft ons met verschillende goede reddingen in de wedstrijd gehouden. Zij creëerde voor ons tijd om dat doelpunt te maken. Uiteindelijk maken we na lang wachten dan toch die goal. En daarna vochten we op fantastische wijze om de score overeind te houden."

Het nummer vijf van de wereld kreeg een België tegenover zich dat onder meer op fysiek vlak indruk maakte. "De voorbije twee jaar zijn we er fysiek zeker op vooruitgegaan, maar ook onze mindset is beter. We zijn rustiger in vergelijking met een jaar geleden", liet de Nederlandse coach nog optekenen.

In de stand klimmen de Belgen, mathematisch zeker van minimum de vierde plaats en deelname aan de kwartfinales, naar de tweede stek met zes punten. Ze tellen drie punten minder dan groepsleider Australië, dat al al zijn poulewedstrijden speelde. Ook Nieuw-Zeeland telt zes punten. De Red Panthers kruisen dinsdag om 20u45 de degens met Spanje, dat België enkel nog met een monsterzege kan voorbijsteken. Bij de laatste acht vermijden de Belgen zo - naar alle waarschijnlijkheid - Nederland, de nummer een van de wereld.

"Spanje wordt voor ons een lastige tegenstander. De Spanjaarden hebben veel snelheid en technische kwaliteiten, wat op verdedigend vlak veel van ons vraagt. Ik begrijp dat er na de zege tegen Nieuw-Zeeland bepaalde verwachtingen bij de buitenwereld ontstaan, maar we zijn er zeker nog niet. Het is onze sterkte dat we enkel bezig zijn met hoe we op het veld verschijnen", besloot Thijssen.

bron: Belga