Vanhengel (Open Vld) behoudt “absoluut” vertrouwen in Vervoort

Vanhengel (Open Vld) behoudt "absoluut" vertrouwen in Vervoort

Brussels minister Guy Vanhengel (Open Vld) behoudt “absoluut” het vertrouwen in Brussels minister-president Rudy Vervoort. Vanhengel ziet de PS’er als iemand die binnen de PS tot de groep hoort die “orde op zaken” wil stellen. Ook staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) benadrukte vandaag in De Zevende Dag op Eén dat CD&V goed samenwerkt met de PS binnen de Brusselse regering en belangrijke beslissingen realiseert. Bijna een week geleden kondigde cdH-voorzitter Benoît Lutgen aan dat zijn partij niet langer met de PS wil regeren in Wallonië, de Franse gemeenschap en Brussel. Het is intussen duidelijk dat een snelle doorstart van die regeringen niet voor morgen zal zijn. “Ik denk dat Lutgen overmoedig is geweest”, verklaarde Vanhengel, die weliswaar gelooft dat de beslissing tot een catharsis kan leiden.

Wie binnen de PS klaar stond orde op zaken te stellen, komt hier nu immers versterkt uit, gelooft de Open Vld’er. “Het hoeft geen betoog dat de minister-president al lang goesting heeft.” Hij merkt ook op dat dé PS niet bestaat. “Het is geen geheim dat Vervoort en Yvan Mayeur (die ontslag moest nemen als burgemeester van Brussel door het schandaal bij Samusocial, nvdr) niet tot dezelfde strekking behoren.”

Door de gang van zaken heeft de radicaal-Franstalige partij DéFI van Olivier Maingain mee de sleutel in handen voor de vorming van een nieuwe meerderheid. Voor Debaets is het duidelijk dat er radicale verandering moet komen, maar ook dat de communautaire vrede overeind moet blijven. “De band met Vlaanderen is enorm belangrijk. Aan die verworvenheid laten we niet raken”, stelde de CD&V-politica.

Dat Maingain zelfs minister-president zou worden, is voor Vanhengel niet aan de orde. “Ik denk dat hij niet zou willen.” En de voorwaarden die Ecolo naar voren schoof voor regeringsdeelname, komen Vanhengel over als een “lijstje om er niet in te komen”. Gezien de zetelverdeling in het Brussels gewest, zal je altijd één van de huidige drie partners (PS-cdH-DéFI) tegenkomen, “misschien zelfs de drie die er nu zitten”, aldus Vanhengel.

bron: Belga