Seismologische dienst waarschuwt voor aardbeving van 92 jaar geleden

Seismologische dienst waarschuwt voor aardbeving van 92 jaar geleden
Foto Pixabay

De Amerikaanse seismologische dienst USGS heeft mensen in Californië gewaarschuwd voor een aardbeving die 92 jaar geleden plaats vond. Een computerfout heeft ervoor gezorgd dat het alarm nu opnieuw werd verstuurd.

Op 29 juni 1925 legde een aardbeving met een magnitude van 6,8 op de schaal van Richter de stad Santa Barbara in puin. Dertien mensen lieten toen het leven. De seismologische dienst was data over de beving aan het herbekijken en updaten. Hierdoor dacht het computersysteem dat het om een nieuwe aardbeving ging.

Het bericht werd bij enkele Amerikaanse websites automatisch online gepubliceerd. Ze hadden onmiddellijk door dat er iets niet klopte, want het bericht stond gedateerd op 29 juni 2025, exact 100 jaar na de beving.

San Andreasbreuk

Aangezien Californië op de San Andreasbreuk ligt, komen aardbevingen daar regelmatig voor. Ondertussen heeft de seismologische dienst zich verontschuldigd voor het misverstand. Ze zijn volop aan het werken aan een oplossing voor de problemen met de computersystemen.