Droogte maakt plaats voor buien

Einde droogte
Foto Belga

De landbouwers kunnen opgelucht ademhalen. De komende dagen verwacht het KMI regenbuien. Daarmee eindigt een uitzonderlijk droge periode in ons land.

De weersvoorspellingen voor de komende week voorspellen regen, zeker in de nacht van dinsdag op woensdag. Dan bereiken er ons vanuit Frankrijk buien die onweerachtig kunnen zijn. Tijdens de tweede helft van de week wordt het wisselvallig en frisser. Het KMI verwacht opklaringen en enkele buien. Die zullen een einde maken aan een uitzonderlijke droogte in België. West-Vlamingen hebben bijvoorbeeld al enkele maanden geen druppel regen meer gezien.

Auto wassen

Om de beperkte hoeveelheid drinkwater niet te veel te belasten, werden er de laatste weken een aantal maatregelen ingesteld. Zo was het sinds vorige week verboden om je auto te wassen of gras te sproeien. Die maatregelen leidden eind vorige week tot een kleine daling in het waterverbruik.

Ook in andere sectoren was de droogte voelbaar. Het waterzuiveringsbedrijf Aquafin sloot verschillende contracten af voor de levering van gezuiverd afvalwater en boten op het Albertkanaal moesten samen door de sluis van Wijnegem, om water te besparen.