“Veldstation” voor onderzoek naar tijdelijke bewoning in Doel

Veldstation voor onderzoek naar tijdelijke bewoning in Doel

Met de lancering van het veldstation “Doelland-Ark” bestuderen architecten-onderzoekers van de KU Leuven verder de comeback van bewoners in “Doel 2.0”. Een houten containerwoning, waar studenten een week zullen wonen, werd vanmiddag geïnstalleerd op een weide voor het oude klooster in de Hooghuisstraat. In het veldstation wordt de komende week “participatief ontwerpend onderzoek gevoerd.” Enkele studenten zullen in de tijdelijke woning verblijven. “Doel is officieel terug woongebied”, zegt architect Joris Vanreusel (KU Leuven). Dat besliste de Raad van State vorig jaar. “Maar je kan hier niets doen als er geen soort van nieuw reglement komt om iets te kopen, bouwen of renoveren. Dit is een signaal naar de overheid toe”, klinkt het.

De initiatiefnemers willen naar eigen zeggen aantonen dat er tussentijdse scenario’s mogelijk zijn, “zeker relevant gezien het welig tierende vandalisme in dit dorp”, zegt Vanreusel. “Vandaar de beslissing om een week lang te werken vanuit een tijdelijk veldstation.”



Met de tentoonstelling “Doelland” presenteren de architecten-onderzoekers van de Faculteit Architectuur (KU Leuven) verder hun toekomstvisie voor de heropbouw van Doel en polders. Het resultaat van twee jaar onderzoek is te zien in een geïllustreerde architectuurtentoonstelling met plannen, maquettes en visuals in het OC De Doolen (Engelsesteenweg 8 in Doel). In het dorp zijn ook architecturale acties.

De onderzoekers doen dit weekend tot slot ook nog aan ‘omgevingszorg’, door onder meer speelplekjes open te maken en stukken te harken en maaien. Meer informatie over het hele project op www.doelland.be.

bron: Belga