Tsjechië: protest tegen varkenskwekerij op site van concentratiekamp

Antiracistische actievoerders uit een vijftiental landen hebben zaterdag geprotesteerd tegen een industrieel varkensbedrijf dat gevestigd is op de site van een voormalig nazi-concentratiekamp voor Roma (zigeuners) in Lety, in het zuidwesten van de Tsjechische Republiek. Zij willen dat de varkenshouderij plaats moet maken voor een herdenkingsteken. Op die manier zou Praag de waarden van vrijheid, gelijkheid en broederschap onderschrijven, oordeelt voorzitter Benjamin Abtan van de beweging EGAM (European Grassroots Antiracist Movement). Het varkensbedrijf werd reeds onder het voormalige communistische bestuur in Lety gebouwd op de plaats waar in 1942-1943 honderden zigeuners stierven.
In augustus 2016 had de Tsjechische minister van Cultuur, Daniel Herman, beloofd dat een akkoord over de aankoop van het bedrijf zou worden gevonden voor het einde van de legislatuur van de regering, deze herfst. Maar vier maanden voor de verkiezingen is daar weinig tot niets van in huis gekomen, wat deels te wijten is aan een driepartijenregering die vooral excelleert in interne twisten.
Voor het merendeel van de zowat 1.300 zigeunermannen en -vrouwen uit Bohemen was het transitkamp van Lety de laatste etappe op weg naar de gaskamers van Auschwitz-Birkenau in Polen. In het kamp zelf overleden ruim 300 zigeuners, onder wie minstens 241 kinderen. Hoofdoorzaak was tyfus.
De varkenshouderij is eigendom van het private bedrijf Agpi. Dat staat niet weigerachtig tegenover een verhuis, op voorwaarde dat de staat een adequate schadevergoeding betaalt.

Bron: Belga