KBVB-voorzittersverkiezingen - Gérard Linard wil de voorzitter zijn van iedereen

door
Belga
Leestijd 3 min.

Gérard Linard volgt François De Keersmaecker op als voorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). De 74-jarige Henegouwer werd zaterdag door het Uitvoerend Comité van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) met 14 stemmen tegen 8 verkozen boven uitdager Gilbert Timmermans. "Ik wil vooral een impuls geven zodat de doelstellingen en plannen van de KBVB sneller gerealiseerd worden", zei een zichtbaar zenuwachtige Linard zaterdagavond tijdens zijn persvoorstelling. Dat Linard enkel Frans spreekt werd meteen pijnlijk duidelijk, nadat hij de openingsvraag in het Nederlands niet had verstaan. "Stel mij alstublieft uw vragen in het Frans, dat bespaart mij na een vermoeiende dag als deze heel veel stress", reageerde de kersverse bondsvoorzitter, die geen graten zag in de eentaligheid. "Is dat vandaag dan zo'n groot probleem? De ploeg waarmee ik het dagelijkse beleid uitstippel (Bart Verhaeghe, Koen De Brabander, Tom Borgions, red) is voornamelijk Nederlandstalig. Als ik hulp nodig heb, kan ik op hen rekenen. Ik begrijp het Nederlands steeds beter", reageerde Linard, die niet meteen van plan is het Nederlands te leren. "Ik verkies om me te focussen op mijn werk, ik heb immers een gelimiteerd mandaat."

Met de 74-jarige Linard komt er een tussenpaus aan het hoofd van de KBVB, aangezien een mandataris volgens de interne reglementen niet ouder mag zijn dan 75 jaar. De kans is reëel dat er volgend jaar opnieuw een andere voorzitter verkozen moet worden. "Dat zal afhangen van de ontwikkeling, maar ik houd me aan mijn mandaat. Zonder mijn voorganger te willen bekritiseren: het was tijd voor iets nieuws. We gaan nu door een transitieperiode, maar dat komt het Belgische voetbal alleen maar ten goede. Ik wil niet alleen besturen, ik ben een grote voorstander van participatief management."

"Ik heb het gehaald van Timmermans, omdat ik het geluk heb gehad al twee jaar (als interim-CEO, red) te kunnen werken voor de KBVB. Ik hoor van iedereen dat ik een uitstekende job heb gedaan, dus mijn naam zal wel blijven hangen zijn. Het was een sobere campagne, weliswaar heel emotioneel en stresserend. Het is nu hopelijk voor eens en voor altijd tijd dat de oorlog tussen de amateur- en profclubs ophoudt. Dat heeft iedereen nu wel begrepen. Ik wil de voorzitter zijn van iedereen."

In het beleidsprogramma dat Linard zal volgen, komen vier kernwoorden steevast terug. "Harmonisering, digitalisering, centralisering en modernisering. Ik wil vooral een impuls geven zodat de doelstellingen en plannen van de KBVB, met voornamelijk de doelstelling van Road to Qatar, sneller gerealiseerd worden", zei Linard, die zoals bekend geen grote voorstander is van het Eurostadion. De voormalige voorzitter van de Waalse amateurvleugel ACFF wordt ook geconfronteerd met een in juni 2018 aflopende huurovereenkomst voor het Koning Boudewijnstadion. "We hebben een stadion met een capaciteit van 40.000 supporters nodig, anders maken we te veel verlies. Dat is het enige dat telt, of er nu een nieuw stadion komt, het oude gerenoveerd wordt of er twee of drie clubs zijn die hun stadion uitbreiden. We zouden zelfs kunnen uitwijken naar het buitenland. EURO 2020 is voor mij geen prioriteit, de politieke instanties hebben daarin de verantwoordelijkheid. Het hangt niet van ons af. Maar ik zal me inwerken in het dossier."

Linard zal zich niet persoonlijk mengen met het moeilijke dossier omtrent de portretrechten en de wedstrijdpremies van de Rode Duivels. De hoge premies brachten de bond financieel in slechte papieren en de huidige bondstop wil de premies dan ook drastisch verlagen. "Onze technische commissie onder leiding van Mehdi Bayat en Bart Verhaeghe heeft wat dat betreft alles onder controle, zij zullen de gesprekken blijven voeren", aldus Linard.

bron: Belga