Illegale hazenjacht met Britse windhonden in Vlaamse polders

In de Oost- en West-Vlaamse polders duiken steeds vaker meutes windhonden op die illegaal jacht maken op hazen. Dat schrijven de Mediahuis-kranten zaterdag. De dieren worden er uitgezet door Britten, die er een lucratief gokspel rond hebben bedacht. De Koninklijke jachtvereniging Sint-Hubertus roept haar leden om om uit te kijken naar Britse nummerplaten en alarm te slaan. Over de plas was het ‘hare coursing’, zoals het fenomeen er heet, lange tijd legaal. Toen de autoriteiten twaalf jaar geleden merkten dat er grof geld werd ingezet op het aantal hazen dat een windhond in een bepaalde tijd kan vangen, werd de sport echter verboden. De jagers verhuisden hun lucratieve activiteit dan verafgelegen gebieden, maar omdat ze daar sinds kort ook worden verjaagd verschoven ze hun actieterrein nu naar het Europese vasteland. Naast de Vlaamse polders zouden ze ook erg actief zijn in Noord-Frankrijk en Nederland.
Volgens de Koninklijke jachtvereniging Sint-Hubertus opereren de Britten in bendes, “hoofdzakelijk in open polders, zonder prikkeldraad en nieuwsgierige buurtbewoners”, luidt het. “Een viertal personen duikt het veld in en schrikt de hazen op. Wanneer die gaan rennen, worden de windhonden gelost. Na een korte achtervolging van 1 à 2 minuten, bijten ze de hazen dood”. De jacht wordt gefilmd en doorgespeeld aan de gokkers in het Verenigd Koninkrijk, die grof geld hebben ingezet op de hond die volgens hen als eerste een haas zal pakken en/of de meeste hazen zal doodbijten.
De jachtvereniging krijgt naar eigen zeggen steeds meer meldingen over het fenomeen binnen, en roept haar leden op om meteen de politie te verwittigen wanneer ze een wagen met Britse nummerplaat langs een veld zien staan.
De politiezone Meetjesland juicht die oproep toe. “De bendes werken zeer snel. Als niemand ons verwittigt, is de kans klein dat we ze op heterdaad betrappen.” De zone heeft enkele maanden geleden al drie illegale jagers gevat na een tip van een alerte burger.

bron: Belga