EK basket (v) - Philip Mestdagh zag zijn Cats te veel respect hebben voor de tegenstander

door
Belga
Leestijd 2 min.

Coach Philip Mestdagh moest na de met 68-52 verloren halve finale op het Europees basketbalkampioenschap voor vrouwenteams toegeven dat de Spanjaarden "gewoon te sterk" waren voor België. Toch was hij ontgoocheld, omdat hij vond dat de Belgian Cats "te veel respect getoond hadden voor de tegenstander". "Vooral in de eerste helft was dat het geval", betreurde Mestdagh. "Als je dan 15 punten achterstaat, sta je voor een onmogelijke opdracht tegenover zulk team. Maar het is van dit soort wedstrijden dat je veel opsteekt. Met deze jonge groep was het vooral de bedoeling ervaring op te doen en tegen zo'n sterke teams doe je dat nog meer. We moeten hier van leren. Ik heb maar één wens. Dat is dat we Spanje volgend jaar op het WK opnieuw tegenkomen en dat we dan tonen dat we progressie gemaakt hebben."

"We hebben hier tegen het beste team van Europa gespeeld en na de Verenigde Staten wellicht het beste team van de wereld. We konden onze centers niet vinden en leden te veel balverlies. Ik herhaal dat we daar lessen uit moeten trekken. En dat al voor de match van zondag, want dan willen we een medaille."

Spanje controleerde de match en was ook op tactisch vlak superieur. De Spaanse coach Lucas Mondelo was dan ook bijzonder tevreden. "Dit was een match tussen het team met de beste aanval (België) en dat met de beste verdediging (Spanje). Ik onthou twee dingen. De Belgen leden op dit EK gemiddeld twaalf keer balverlies, tegen ons deden ze dat 23 keer. Ze hadden een gemiddelde van 20 assists per match en tegen ons 11. We hebben hun centers aan de ketting gelegd. Zij konden zo slechts 5 (Meesseman) en 4 (Wauters) punten scoren. Dat zijn statistieken die voor zich spreken. België is een team dat de bal graag lat rondgaan. We wilden hen niet zo veel laten passen, hebben hen verplicht om te dribbelen en dat heeft gewerkt."

"Ik doe wel mijn hoed af voor het parkoers dat de Belgen hier afgelegd hebben. Ze kunnen op een geweldig kampioenschap terugblikken. Ik hou van het Belgische team, omdat het met zijn jeugd werkt. Ze hebben met hun jeugdselecties uitstekend werk geleverd en dat werpt nu zijn vruchten af."

.

bron: Belga