DéFI trekt naar Raad van Europa tegen beslissing Homans

DéFI trekt naar Raad van Europa tegen beslissing Homans

DéFI trekt naar de Raad van Europa tegen de vernietiging door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) van de beslissing van de faciliteitengemeenten over het aanleggen van een taalregister. Dat melden de Franstalige federalisten vandaag in een persbericht. In verschillende faciliteitengemeenten rond Brussel hebben de inwoners brieven gekregen waarin ze kunnen aangeven dat ze hun documenten de komende vier jaar in het Frans willen ontvangen. De inwoners die dat wensen, worden dan opgenomen in een taalregister. Homans ziet dat echter als een aantasting van de omzendbrief-Peeters, die bepaalt dat Franstaligen die een Franstalig document willen ontvangen, dit telkens opnieuw moeten aanvragen. Ze vernietigde daarom de beslissing.

Volgens DéFI is het taalregister “gewoon de uitvoering van een arrest van de Raad van State van 20 juni 2014, dat toen ook dankzij de gerechtelijke stappen van de partij werd bekomen”, klinkt het. Volgens de partij is de omzendbrief-Peeters daarmee ongeldig gemaakt en hebben de randgemeenten wel degelijk het recht om registers op te stellen die vier jaar lang geldig zijn.

De beslissing van minister Homans om de registers te vernietigen is “onaanvaardbaar”, meent DéFI. “Dit toont nogmaals aan dat N-VA niet als een democratische partij kan worden beschouwd.” De partij “voelt geen enkele terughoudendheid om de fundamentele principes van de rechtsstaat te schenden”, klinkt het.

Eerder raakte ook al bekend dat de burgemeesters van Linkebeek en Wezembeek-Oppem, twee gemeenten in de rand rond Brussel, naar de Raad van State stappen tegen de demarche van Homans.

bron: Belga