Zo’n 700 mensen hebben gratis jaarabonnement De Lijn

Zo'n 700 mensen hebben gratis jaarabonnement De Lijn

712 mensen beschikken over een gratis jaarabonnement bij De Lijn. Het gaat dan vooral om mensen die zo’n abonnement nodig hebben om hun taken in het veiligheidsbeleid van de vervoersmaatschappij te kunnen uitvoeren, denk aan gemeenschapswachten lijnspotters en schoolspotters. Er zijn ook 20 gratis abonnementen voor de leden van de raad van bestuur. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit Ben Weyts op een schriftelijke vraag van Vlaams Belang-parlementslid Ortwin Depoortere. De Lijn heeft de voorbije jaren gesnoeid in het aantal gratis-formules. “Gratis bestaat niet”, is ook de boodschap van de Vlaamse regering. Die aanpak moet resulteren in een groter aantal betalende reizigers. Volgens de jaarcijfers lukt dat ook. Het aantal betalende reizigers is in 2016 gestegen naar 508 miljoen, 8 procent meer dan in 2014 en 16 procent meer dan in 2009. Het aandeel betalende reizigers ligt op 98 procent.

Er zijn nog wel mensen die beschikken over een gratis abonnement bij De Lijn, maar dat aantal is beperkt tot minder dan 900. Zo heeft 1 iemand een gratis maandabonnement, 161 personen een gratis driemaandenabonnement en 712 personen een gratis jaarabonnement.

De grootste groep gratis reizigers (671 abonnementen) zijn de personen die zo’n abonnement absoluut nodig hebben voor het uitvoeren van hun taken in het sociaal veiligheidsbeleid van De Lijn. Het gaat dan met name om gemeenschapswachten, straathoekwerkers, schoolspotters en lijnspotters.

Een tweede categorie (177 abonnementen) zijn mensen die jobstudenten en personeelsleden van Lijncom (een dochterbedrijf van De Lijn). Een derde, beperkte, categorie (6 abonnementen) zijn mensen die een levenslang abonnement gewonnen hebben bij een wedstrijd.

Een laatste groep gratis reizigers zijn de bestuursleden van De Lijn. Daar gaat het om 20 abonnementen. In het verleden kregen ook de rechthebbende gezinsleden van de bestuursleden een gratis abonnement, maar dat is volgens minister Weyts in 2015 afgeschaft.

De totale kostprijs van de gratis abonnementen bedraagt bijna 230.000 euro, waarvan 6.120 euro voor de leden van de raad van bestuur.

bron: Belga