Wat met verhoogde werkdruk door gevangenen week om week thuis te laten?

Dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ‘brave’ gevangenen week om week naar huis wil laten gaan, roept heel wat vraagtekens op bij de vakbonden. “Houdt de minister wel rekening met de verhoogde werkdruk die deze maatregel met zich meebrengt voor het gevangenispersoneel?”, vraagt Robby De Kaey van de socialistische overheidsvakbond ACOD zich af. Vrijdagnamiddag zitten bonden en het kabinet-Geens overigens samen om de afspraken gemaakt na de cipiersstaking van vorig jaar, te evalueren. Bij ACOD toont men enigszins begrip voor het lastig parket waarin Geens zich bevind. “De situatie is niet meer dezelfde als vorig jaar. Toen waren er 640 cellen meer ter beschikking. Dat betekent dat je evenveel of iets meer gevangenen kwijt moet kunnen in minder cellen”, zegt De Kaey.

De maatregel die de minister door de regering heeft laten goedkeuren, roept echter vraagtekens op. “Gevangenen die naar huis mogen, zullen om de week moeten worden in- en uitgeschreven. Dat brengt een hoop administratie met zich mee. Daarnaast zullen twee gedetineerden dezelfde cel delen. Als ze naar buiten mogen, zullen ze hun persoonlijke spullen in bewaring moeten geven. Ook die registratie verhoogt de administratieve rompslomp”, vervolgt De Kaey.

De vakbondsman vraagt zich daarom luidop af of het niet beter is om de gevangenen 14 dagen naar huis te laten gaan. “Dat halveert de werkdruk”, zegt De Kaey. “Of dit verstandig is, is een terechte vraag. Het is de taak van de minister om hierop een antwoord te bieden.”

bron: Belga