"Tweedehands" Falcon-draagraket met Bulgaarse telecomsatelliet gelanceerd

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vanop Cape Canaveral in Florida heeft het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX vrijdag een Falcon-9 draagraket gelanceerd met een reeds gebruikte en opnieuw te recupereren eerste trap en met als "passagier" een Bulgaarse telecomsatelliet, zo was op Amerikaanse spacewebsites te volgen. De zeventig meter hoge Falcon-9 vertrok om 21.10 uur Belgische tijd om de bijna vier ton wegende BulgariaSat-1 35 minuten later in de ruimte af te zetten. Het is de eerste telecomsatelliet van Sofia en is door het Amerikaanse Space Systems/Loral gebouwd.

SpaceX zet voor de tweede keer een eerste trap in die vroeger heeft reeds gevlogen, met name midden januari bij een satellietlancering vanop de basis Vandenberg in Californië. In de nacht van donderdag op vrijdag testte het bedrijf nog de negen Merlin-motoren van die trap.

Hoeveel oplapwerk er aan de rakettrap was en welke eventuele korting op de normaal 62 miljoen dollar kostende lancering kwam, wilden SpaceX en de Bulgaren niet zeggen, schreef de krant Florida Today.

Het is de bedoeling dat ook die trap, 8,5 minuten na de start, landt op het droneschip "Of Course I Still Love You" in de Atlantische Oceaan.

SpaceX wil zondagavond ook vanop Vandenberg lanceren, wat dan zijn derde lancering op minder dan twee weken tijd zou zijn. Dat is een vrij ongewone gang van zaken, zeker in de laatste vier decennia. De nuttige lading bestaat uit tien Iridium-telecomsatellieten.

Herbruikbaarheid is één van de toverwoorden waarmee SpaceX de lanceermarkt op zijn kop zette.

bron: Belga