Oude vliegtuigbom Kortrijk succesvol ontmanteld

De vliegtuigbom die tijdens graafwerken werd gevonden op Kortrijk Weide, is vrijdagavond ontmanteld om 20.35 uur. De bom was in goede staat, waardoor de ontmanteling vlot verliep. De ontsteker werd in een recordtijd van 6 minuten vrijgemaakt. Op de site waar het nieuwe zwembad van Kortrijk komt, werd tijdens graafwerken omstreeks 14 uur vrijdagnamiddag een Amerikaanse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. De omwonenden werden geëvacueerd voor het ontmantelen van de bom door DOVO. Er werden 46 mensen opgevangen in het OC, de andere bewoners konden terecht bij vrienden en familie. Eén iemand die minder mobiel was, werd via het Rode Kruis tot in het opvangcentrum gebracht.
De evacuatie is van start gegaan om 18.45 uur en werd beëindigd om 20.20 uur. De ontmanteling van de bom begon om 20.35 uur en verliep erg vlot, zo meldt de stad Kortrijk in een persbericht. Er werden 18 verkeersdispositieven geïnstalleerd om het verkeer tijdelijk om te leiden tijdens de ontmanteling. Ook het treinverkeer werd van 20.20 uur tot 20.40 uur stilgelegd: er konden geen treinen rijden van en naar Poperinge en Brugge-Oostende.
Het verkeer kon daarna snel weer door en de inwoners die werden opgevangen in het OC Troubadour konden terug naar huis. Ook de overige inwoners mogen vrijdagavond nog opnieuw huiswaarts keren.

bron: Belga