Gent krijgt tweede Borremans “De Passanten” aan De Krook

Gent krijgt tweede Borremans "De Passanten" aan De Krook

“De Passanten”, vier figuren met verschillende achtergronden en imperfecties, steken sinds vandaag de koppen bijeen op het Miriam Makebaplein aan De Krook, de nieuwe Gentse stadsbibliotheek en een centrum voor nieuwe media. Na het fresco “De Maagd”, aan de klokkenstoel naast de stadshal, omarmt Gent een tweede Michaël Borremans in de publieke ruimte. De drie meter hoge kleurrijke figuren (een man in witte overall, een vrouw in het rood, een man in pak en een vrouw met witte sjaal op het hoofd) in gepolychromeerd brons zijn een uitvergroting van aan vroegere miniatuur van Borremans. De mannen en vrouwen, elk van een andere huiskleur en met zichtbare onvolmaaktheden, leunen met de hoofden tegen elkaar.

“Het zijn mensen die wijzelf kunnen zijn”, aldus Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld). “Ze verbeelden zowel de kennisuitwisseling als de ontmoeting tussen mensen, centrale elementen in de ambitie van het nieuwe gebouw. Anderzijds sluiten ze aan bij de mysterieuze en soms ironische beeldtaal die het schilderkunstig oeuvre van Michaël Borremans kenmerkt.”

Het kunstwerk maakte meteen de tongen los. De Gentse schepen van Cultuur Annelies Storms (sp.a), die van kunst in de openbare ruimte een speerpunt maakte deze legislatuur, zegt dat de stad een icoon rijker is. “De dialectiek tussen het gebouw en het plein komt op een natuurlijke wijze samen”, aldus eerste schepen en Vlaams parlementslid Mathias De Clercq (Open Vld). “De sculptuur verhoudt zich niet alleen tot de architectuur van de bibliotheek, maar ook tot de gebruikers die een plein tot plein maken”, zei artistiek directeur Philippe Van Cauteren (SMAK).

Borremans werd in opdracht van de cvba Waalse Krook en op voorstel van de Kunstcel van de Vlaamse Bouwmeester en Coussée en Goris architecten aangezocht. Het werk kostte 280.000 euro.

bron: Belga