Field Liberation Movement voert actie tegen GGO-populieren aan kabinet Schauvliege

Field Liberation Movement voert actie tegen GGO-populieren aan kabinet Schauvliege

Actievoerders van Field Liberation Movement (FLM) kleefden vanmorgen stickers met slogans tegen ggo-populieren aan de ramen van het kabinet van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V). De veldbevrijders willen dat Vlaanderen een proefveld met ggo-populieren in Wetteren kapt en niet langer investeert in ggo-populieren voor biobrandstof. “We vragen de minister om publiek geld voor onderzoek te besteden aan echte oplossingen”, klinkt het in een mededeling. “Het produceren van biobrandstof met biomassa waarvoor deze bomen van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie zouden dienen is een vergissing”, zeggen de actievoerders die wijzen op gevolgen voor mens en milieu. “De productie van biobrandstoffen heeft grote negatieve gevolgen: op sociaal vlak, komen de gigantische monoculturen in concurrentie met voedingsgewassen en inzake milieu wordt de biodiversiteit weer opgeofferd.”

Field Liberation Movement hekelt verder de werking van de bioveiligheidsraad en zegt bezorgd te zijn dat de Vlaamse overheid meedoet ‘aan de race op patenten op leven’. “Het is zeer verontrustend dat patenten genomen worden op courante bomen zoals populieren door deze genetisch te manipuleren. Dit is wat VIB doet, met de toestemming van mevrouw Schauvliege.”

De veldbevrijders vragen de minister een “echte hervorming van de landbouw te ondersteunen door het bevorderen van onderzoek naar biologische en agro-ecologische landbouw”. Ook stelt FLM de regering voor om te werken aan plannen om minder energie te verbruiken.

bron: Belga