Seks boost je brein

Seks boost je brein
Flickr / ...Lea...

Slim worden? Vergeet kruiswoordraadsels en sudoku’s. De sleutel tot een scherpe geest is (veel) seks hebben. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek in het vakblad The Journals of Gerontology.

Onderzoekers van de universiteiten van Oxford en Coventry hadden een donkerbruin vermoeden dat vrijen een positief effect heeft op de hersenpan. Om dat vermoeden te staven, trommelden ze 73 Britten op tussen 50 en 83 jaar.

Alle deelnemers kregen vragen voorgeschoteld over hun seksleven. Tegelijkertijd moesten ze enkele cognitieve proeven uitvoeren. Ze kregen bijvoorbeeld een afbeelding van een klok te zien en moesten die daarna uit het hoofd natekenen en ze moesten zoveel mogelijk woorden opsommen die met de letter ‘f’ beginnen.

Ongeveer de helft, zo’n 37 mensen, doken nog elke week tussen de lakens, 26 mensen gingen slechts een keer per maand van bil en de overige tien zijn geheelonthouders. De vorsers ontdekten dat mensen die het vaakst rampetampen, ook beter scoren op de opdrachten.

“Mensen denken niet graag na over oudere mensen die seks hebben. Maar toch is het belangrijk om de impact ervan te bestuderen”, reageert onderzoeker Hayley Wright. Hoe het nu komt dat het bedvogelen zo’n goede invloed heeft op het brein, is nog onduidelijk. De wetenschappers denken dat seks de aanmaak van neurohormonen als dopamine en oxytocine stimuleert. Maar eerst is er nog meer onderzoek nodig.