Wielerploegen in grote rondes bestaan vanaf 2018 uit acht renners

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Giro, Tour en Vuelta worden vanaf 2018 nog met slechts acht in plaats van negen renners per wielerploeg afgewerkt. Dat heeft de Professional Cycling Council (PCC) donderdag tijdens zijn tweede bijeenkomst van het jaar in het Zwitserse Genève beslist. Door die wijziging zal het peloton in de drie grote rondes uit maximaal 176 renners bestaan. "Met die ingreep proberen we de veiligheid van de renners en de rest van de karavaan te verbeteren", klinkt het bij de UCI. Ook het aantal deelnemers in de andere koersen op de WorldTour-kalender en de continentale circuits zal vanaf volgend jaar beperkt worden tot 176.

"Om de verstoringen door het WK voetbal te minimaliseren" besliste de PCC eveneens dat het startschot van de Tour van 2018 een week later zal gegeven worden dan aanvankelijk voorzien. 'La Grande Boucle' trekt zich volgend jaar op 7 juli op gang in plaats van op 30 juni, waardoor het WK voetbal in Rusland (14 juni-15 juli) slechts één week overlapt met de Tour. De verschuiving heeft ook een invloed op de rest van de wielerkalender. De UCI maakt het definitieve programma voor 2018 in september bekend.

Om de nervositeit tijdens een massasprint te verminderen, wil de PCC tijdsverschillen tot drie seconden niet laten meetellen voor het algemene klassement. De UCI gaat dat voorstel testen tijdens de komende Ronde van Frankrijk.

bron: Belga