Strijd tegen IS – Australië hervat luchtoperaties in Syrië

Australië gaat na een onderbreking van twee dagen zijn luchtoperaties boven het Syrische grondgebied weer hervatten. Dat heeft een woordvoerder van het leger donderdag bekendgemaakt. Canberra had de acties dinsdag opgeschort na Russische bedreigingen.
Het Russische leger had maandag gewaarschuwd dat alle vliegtuigen en drones van de internationale coalitie die ten westen van de Eufraat vliegen, “zullen worden gevolgd”. Ze zullen ook als “doelwit gelden” voor de Russische luchtafweer en luchtmacht in Syrië, zo klonk het toen. De Russische dreigementen kwamen er nadat een Amerikaans gevechtsvliegtuig een Syrisch jachtvliegtuig had neergehaald.
Als gevolg van de Russische uitspraken, had Australië beslist om zijn luchtmissies in Syrië tijdelijk op te schorsen. “Het was een voorzorgsmaatregel, om de coalitie toe te laten een inschatting te maken van het operationele risico. De opschorting is intussen weer opgeheven”, zo deelt een woordvoerder van Defensie donderdag mee.
Australië maakt deel uit van de internationale coalitie die, in het kader van de strijd tegen de terreurgroep IS, militaire operaties uitvoert in Syrië en Irak.

bron: Belga