Politieke crisis Franstalig België – Brusselse regering werkt voort zolang er geen nieuwe coalitie is

Politieke crisis Franstalig België - Brusselse regering werkt voort zolang er geen nieuwe coalitie is

De Brusselse regering wil het regeerprogramma verder uitvoeren zolang er geen formele coalitiewissel is. Dat was de boodschap van de Brusselse excellenties na afloop van de wekelijkse ministerraad. Daarop lichtte ook cdH-minister Céline Fremault haar houding toe nadat haar partijvoorzitter Lutgen maandag aankondigde dat het cdH niet langer wil regeren met de PS in de Waalse, Brusselse en Franse gemeenschapsregering. “We zijn hier om te werken voor het algemeen belang en om de instellingen te laten functioneren in afwachting van een alternatieve meerderheid”, zo zei Fremault zowel bij haar aankomst als na afloop van de vergadering van de Brussels regering. “We hebben een regeerverklaring ondertekend en zolang er niets verandert moeten we werken en blijven werken”, benadrukte minister van Werk en Economie Didier Gosuin (DéFI).

Volgens minister-president Rudi Vervoort (PS) hebben de ministers “een bijzondere ministerraad met een gevulde agenda” afgewerkt. Volgens hem “worden de Brusselaars in een slecht spel gegijzeld, waarvan de belangen elders liggen”. Wat Samusocial betreft, zijn de nodige noodmaatregelen reeds genomen, vond hij. We blijven op een constructieve manier doorwerken. Er kan geen vacuüm zijn in de instellingen van het gewest en de gemeenschap”, voegde hij eraan toe. Wat de huidige politieke toestand betreft, bevinden we ons volgens Vervoort nog in de fase van verbijstering. “Wat telt, is dat we morgen een ambitieus project voor de toekomst van Brussel hebben”, besloot hij.

De drie Nederlandstalige Brusselse regeringsleden Guy Vanhengel (Open Vld), Pascal Smet (sp.a) en Bianca Debaets (CD&V), kwamen samen aan op de ministerraad en verklaarden gezamenlijk dat ze geen vragende partij zijn voor een verandering van de meerderheid. Wel zijn er voor de drie drastische maatregelen nodig inzake goed bestuur.

bron: Belga