Koning Filip en Belgische delegatie leren in Zwitserland over “leren en werken”

Koning Filip en Belgische delegatie leren in Zwitserland over "leren en werken"

Koning Filip is vandaag in Zwitserland aangekomen voor een tweedaags werkbezoek. De koning leidt er een Belgische delegatie die kennis komt maken met het Zwitsers systeem van alternerend leren, waarbij jongeren afwisselend leren op school en op de werkvloer. Dat systeem bestaat in Zwitserland al lang en is er vrij succesvol. De delegatie bestaat uit ministers van de verschillende regeringen van ons land, bevoegd voor onderwijs en of werk. Ook eurocommissaris Marianne Thyssen is meegereisd naar Bern, waar ze samen met de koning, vicepremier Kris Peeters en Vlaams minister-president Geert Bourgeois ontvangen werd door de Zwitserse presidente Doris Leuthard.

Jongerenwerkloosheid en opleidingen voor jongeren zijn onderwerpen die de koning na aan het hart liggen. Tijdens een gelijkaardig werkbezoek aan Duitsland twee jaar geleden noemde de koning het “moreel onverdraaglijk” dat in sommige regio’s van België één op de drie jongeren onder de 25 jaar op zoek is naar werk. “Die jongeren worden naar de rand van de samenleving geduwd zonder hun rol als burger ten volle te kunnen spelen”, zei Filip.

Zwitserland kent, net als Duitsland, een succesvol systeem van leren en werken. Het werkbezoek moet de Belgische delegatieleden inspireren om de gelijkaardige systemen in België te verbeteren en meer jongeren aan de slag te krijgen.

bron: Belga