Jill Peeters verzamelt volgende week weermannen en -vrouwen uit hele wereld in Brussel

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Een brug slaan tussen de wetenschap enerzijds en het grote publiek anderzijds om de mensen in begrijpelijke taal uit te leggen wat de klimaatwijziging inhoudt en wat we daaraan kunnen en moeten doen", dat is volgens de Vlaamse weervrouw Jill Peeters de bedoeling van een bijeenkomst begin volgende week in Brussel. 'Climate without Borders', een vereniging die de Vlaamse weervrouw met dat doel heeft opgericht, zal maandag 26 en dinsdag 27 juni 2017 in Brussel 25 weermannen en -vrouwen (en nog eens 50 andere experts) uit tientallen landen samenbrengen. Samen bereiken die weersvoorspellers 2,5 miljoen mensen op sociale media en 375 miljoen via traditionele media. "In tijden van valse berichtgeving wil 'Climate without Borders' ervoor zorgen dat mensen die communiceren met het grote publiek als beroep hebben, betrouwbare informatie over de klimaatwijziging in mensentaal overbrengen", zegt Jill Peeters. "We willen als weermensen onze autoriteit gebruiken om wetenschap te vertalen naar een groot publiek."

'Climate without Borders' streeft ernaar om een wereldwijd netwerk van weermannen en -vrouwen op te richten. "Dat is begonnen toen ik een Whatsapp-groep oprichtte tijdens de besprekingen over het Verdrag van Parijs", zegt de weervrouw van Medialaan (VTM). "Intussen zitten meer dan 130 weermensen uit 110 landen in dat netwerk. Ik moet die mensen niet vertellen wat de klimaatwijziging inhoudt, dat weten ze best zelf wel, maar ik kan hen misschien leren netwerken om de boodschap te krijgen bij wie we ze moeten krijgen."

Begin volgende week wordt 'Climate without Borders' dus boven de doopvont gehouden. Kunnen we dat vergelijken met een bevalling? "Nee, eerder met het afleggen van een doctoraat", lacht Jill Peeters. "Of het voorspellen van een mooi zomers weekend, en het komt dan nog uit ook." De officiële oprichting van 'Climate without Borders' wordt bijgewoond door Maroš Šefcovic, vicevoorzitter van de Europese Commissie, en Patricia Espinosa, VN-klimaatchef (directiesecretaresse van de UNFCCC) plus de 'Board of the Global Covenant of Mayors for Climate and Energy'.

'Climate without Borders' wordt gesteund door drie VN-instellingen: de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering (IPPC) en het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake Klimaatverandering (UNFCCC). "En naast die grote internationale sponsors, zoals VN en de Europese Commissie (via het ruimtevaart- en aardobservatieprogramma Copernicus), krijg ik ook de steun van Vlaamse instellingen zoals VITO (de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek in Mol) en imec (het Europese onderzoekscentrum op het gebied van micro-elektronica en nanotechnologie in Heverlee)."

bron: Belga