Humanitaire missie Zuid-Soedan en Oeganda – De Croo: “Vluchtelingen krijgen in Oeganda kans hun leven opnieuw op te bouwen”

Humanitaire missie Zuid-Soedan en Oeganda - De Croo: "Vluchtelingen krijgen in Oeganda kans hun leven opnieuw op te bouwen"

Oeganda kreeg de afgelopen maanden veel lof voor zijn open en progressief vluchtelingenbeleid. Ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo toont zich vandaag, na een bezoek aan vluchtelingenkamp Bidi Bidi in het noorden van Oeganda, onder de indruk van de Oegandese inspanningen. “De les van dit bezoek is dat mensen die naar Oeganda vluchten de kans krijgen om hun leven opnieuw op te bouwen”, meent De Croo. “Maar 1 miljoen vluchtelingen blijven opvangen, dat kan zelfs een welvarend land niet. We moeten dit dus steunen.” In Bidi Bidi worden 270.000 vluchtelingen opgevangen die het geweld en de hongersnood in Zuid-Soedan ontvluchtten. Het is het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Oeganda is binnen Afrika het land dat het meeste inspanningen doet: het vangt 1,3 miljoen mensen, onder wie ook slachtoffers van conflicten in de Democratische Republiek Congo, Rwanda, Burundi…

Het Oegandese vluchtelingenbeleid houdt onder meer in dat vluchtelingen mogen gaan en staan waar ze willen en mogen beschikken over een stuk land om te bewerken. Deze aanpak is internationaal uniek. “Dit is in niets wat je je van een vluchtelingenkamp voorstelt, waar men het meestal moet stellen met een dak en eten”, zegt De Croo. “De Oegandezen redeneren dat deze mensen hier een tijd zullen blijven, en dus een kans moeten krijgen een nieuw leven op te bouwen.”

Dat is ook de les die De Croo meeneemt uit Bidi Bidi. “Dit model werkt natuurlijk niet overal: de Zuid-Soedanese vluchtelingen delen taal en cultuur met hun Oegandese buren, zijn boeren en weten dus hoe een land bewerkt moet worden, en er is genoeg plaats. In België moeten we er dus voor zorgen dat vluchtelingen snel de taal leren en bijscholing krijgen.”

De Oegandese inspanningen moeten gesteund worden, vindt de vicepremier. “Deze vluchtelingen worden in de eigen regio opgevangen”, zegt De Croo. “Met de opbrengst van de 12-12-campagne wordt al een project van Caritas gesteund, dat we donderdagnamiddag bezochten.” Het Caritas-project, waarmee 40.000 gezinnen in Bidi Bidi en Imvepi (ook in Noord-Oeganda) geholpen worden, wordt gesteund door de opbrengst van de 12-12-campagne. Vluchtelingen krijgen van Caritas een zaaikit en materiaal waarmee ze aan de slag kunnen en op termijn zelf kunnen voorzien in een inkomen.

bron: Belga