Hiermee verdwijnen schulden uit het verleden niet”

Hiermee verdwijnen schulden uit het verleden niet"

Vlaams Energieminister Bart Tommelein (Open Vld) wil de mensen “geen blaasjes wijsmaken”. De vernietiging van de Vlaamse energieheffing doet de schulden uit het verleden niet verdwijnen, benadrukt hij na de vernietiging van de Turteltaks. “Gratis bestaat niet. We zullen dus moeten bekijken hoe we dit kunnen oplossen.” Het Grondwettelijk Hof vernietigde de heffing van gemiddeld 100 euro per gezin. Die was eind 2015 ingevoerd om de historische schuldenberg van de groenestroomcertificaten weg te werken en werd door tegenstanders al snel Turteltaks gedoopt, naar toenmalig energieminister Annemie Turtelboom.

“Met het verdwijnen van de energieheffing verdwijnt de schuld van 2 miljard euro uit het verleden niet. Noch de engagementen van jaarlijks minstens 1,2 miljard euro die in het verleden zijn aangegaan en nog jaren blijven lopen”, zo reageert huidig minister Tommelein.

De Open Vld’er is meteen erg duidelijk en waarschuwt dat er een alternatieve oplossing zal moeten komen om de schuldenput te dichten. “De energie-omslag kost geld.” Zonder iemand bij naam te noemen, besluit Tommelein met kritiek op de vorige Vlaamse regering. Zo heeft hij het over de “vergissing” om de energiefactuur “kunstmatig te bevriezen” en niet op tijd de oversubsidiëring aan te pakken. Liever had Tommelein gezien dat – “zoals in Duitsland” – eerst een draagvlak was gezocht en de kost van hernieuwbare energie ook meteen was doorgerekend.

bron: Belga