“Dromende” Donald Tusk sluit niet uit dat brexit teruggedraaid wordt

Dromende Donald Tusk sluit niet uit dat brexit teruggedraaid wordt

Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk sluit niet uit dat de brexit teruggedraaid wordt en dat het Verenigd Koninkrijk dus gewoon in de Europese Unie blijft. Of dat is tenminste waar hij op hoopt. Dat liet Tusk donderdag verstaan voor aanvang van de Europese top. “Sommige Britse vrienden vragen mij of de brexit teruggedraaid kan worden en het Verenigd Koninkrijk in de EU zal blijven”, zei Tusk. “De Europese Unie is gebouwd op dromen die onhaalbaar leken. Dus: wie weet?” Vervolgens citeerde de Pool uit ‘Imagine’ van John Lennon: “You may say I’m a dreamer. But I’m not the only one”.

Maandag gingen de brexitonderhandelingen officieel van start. De Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier en de Britse brexitminister David Davis kwamen een onderhandelingskalender overeen en spraken af welke procedure ze gaan volgen. Ze hopen tegen november 2018 een akkoord te bereiken dat een chaotische brexit moet vermijden. Normaal gezien trekken de Britten op 29 maart 2019 de deur van de EU achter zich dicht.

Tusk is niet de enige die luidop speculeert op een doorstart van het Britse EU-lidmaatschap. Ook de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, Europees parlementslid Guy Verhofstadt en de Franse president Emmanuel Macron zeiden al dat de Britten welkom blijven.

bron: Belga