Brand appartementsgebouw Londen – 600 Britse woontorens hebben zelfde brandbare gevelbekleding als Grenfell

Brand appartementsgebouw Londen - 600 Britse woontorens hebben zelfde brandbare gevelbekleding als Grenfell

Naar schatting zijn zo’n 600 woontorens in het Verenigd Koninkrijk uitgerust met brandbare buitenbekleding, die vergelijkbaar is met die van de vorige week afgebrande Grenfell-woontoren in Londen. Dat heeft de Britse premier Theresa May vandaag gezegd. Na de brand vorige week waarbij 79 doden vielen moesten de lokale overheden tegen maandag informatie bezorgen over de buitenbekleding van hun hoge gebouwen. Drie van de al onderzochte stalen bleken brandbaar te zijn, maar de lokale overheden schatten dat in werkelijkheid zo’n 600 gebouwen uitgerust zijn met brandbare buitenbekleding.

May zei dat ze de resultaten kreeg kort voor ze naar het parlement kwam. “De relevante lokale overheden en lokale brandweerdiensten zijn op de hoogte gebracht, en op dit moment nemen ze alle mogelijke stappen om de veiligheid van de gebouwen te verzekeren en de betrokken bewoners te informeren.” De premier zei ook dat de bewoners van gebouwen waar het materiaal gebruikt wordt, mogelijk moeten verhuizen. “We gaan mensen niet vragen om in onveilige gebouwen te wonen”, klonk het.

Het bedrijf dat de bekleding plaatste zei kort na de brand te hebben voldaan “aan alle vereiste bouwcontroles, brandvoorschriften en gezondheids- en veiligheidsnormen”. Deskundigen, politici en plaatselijke bewoners zeggen echter dat herhaalde waarschuwingen over de brandbare buitenbekleding van de Grenfell Tower werden genegeerd, net als de evacuatieprocedures. Ze zeiden ook dat de lokale autoriteiten te traag waren met het informeren van de families en vrienden van de slachtoffers, en dat de hulp voor de honderden mensen die het gebouw konden ontkomen niet gecoördineerd verliep.

Gisteren noemde May de eerste reactie op de brand “een falen van de overheid”, zowel de lokale en de nationale. “Ik verontschuldig mij voor dat falen”, zei ze.

bron: Belga