Warmste dag luidt einde hittegolf in

Warmste dag luidt einde hittegolf in
Belga / E. Lalmand

Nadat ook gisteren de temperatuur vlotjes boven de 25 graden Celsius uitsteeg, is er voor het eerst in elf jaar een hittegolf in juni. Al vinden de drankhandelaars het spijtig dat die vandaag eindigt.

Na de hitte van de voorbije dagen start de dag vandaag frisser en bewolkt. In de loop van de namiddag klimt de temperatuur naar een aangenamere 27° Celsius en komt er zo een einde aan de eerste officiële hittegolf in juni in elf jaar tijd.

Gelijkaardig aan een jaar geleden

Gisterenochtend werd de grens van 25° in Ukkel overschreden. Zo zaten we aan de vereiste vijf dagen met minstens 25° waarvan minstens drie met 30° of meer. De laatste hittegolf dateert van eind augustus vorig jaar, zegt David Dehenauw van het KMI.

Het was al van 2006 geleden dat er nog zulke hoge temperaturen werden gemeten in de maand juni. In 1976 werd in België de langste hittegolf ooit gemeten. Toen bereikte de temperatuur maar liefst zeventien dagen meer dan 30°.

Verkoop water stijgt een derde

Ondanks al het gezweet en gepuf zijn er ook mensen die wensten dat de hittegolf bleef duren. Zo deden de drankhandelaars de voorbije dagen gouden zaken. Het bestelde volume water steeg met 28,5% en ook de frisdranken profiteren mee, met een toename van 18%. De verkoop van wijnen en bieren stijgt maar met circa een tiende.

De hitte en droogte komen op een gepast moment voor de handelaars. Naar eigen zeggen hebben ze een moeilijke periode achter de rug. Tijdens de eerste jaarhelft waren de omzetcijfers voor de traditionele pils bijvoorbeeld niet goed, merkt de Federatie van Belgische Drankenhandelaars op. De consument heeft een voorkeur ontwikkeld voor speciale bieren.