Kamelen slachtoffer van diplomatieke rel

Duizenden kamelen zijn slachtoffer van diplomatieke rel
Foto Pexels

Op de grens tussen Saoedi-Arabië en Qatar zijn duizenden kamelen gestrand door een diplomatieke rel. De dieren mochten met hun Qatarese herders de grens niet over om te grazen.

Blijkbaar staan de Qatarese reizigers sinds begin juni voor gesloten Saoedische grenzen, nadat verschillende Golfstaten besloten de diplomatieke banden met Qatar te verbreken. Onder meer Saoedi-Arabië, Egypte, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten beschuldigen de regering in Doha ervan steun te verlenen aan islamitische extremisten. Het leven van duizenden kamelen is daardoor in gevaar.

Geen bezoek

De Qatarese dieren waren niet meer welkom, waardoor de nomadische herders met de handen in het haar zitten. In hun eigen land hebben ze te weinig plekken waar de kamelen kunnen grazen en drinken. De tweebultige zoogdieren die nog op Saoedisch grondgebied verbleven, konden ook niet meer worden bezocht door hun Qatarese eigenaren.

Informele deal

Begin deze week kregen de herders hulp van hun overheid. Die stuurde een konvooi met gras en water. Ondertussen hebben de nomadische bedoeïenen ook een informele deal kunnen sluiten met de Saoedische grenswachters. Duizenden kamelen en schapen mochten daardoor weer gaan smullen van het Saoedische gras.