De gigantische hoofdstad van Myanmar is zo goed als onbewoond

Naypidaw
Twitter / WiebeWkkr

De hoofdstad van Myanmar, Naypidaw, is 7.054 vierkante kilometer groot. Dat is ongeveer zes keer groter dan New York en meer dan vier keer zo groot als Londen. Toch is de stad zo goed als leeg. 

Qua oppervlakte is Naypidaw zelfs 200 keer groter dan Brussel. Toch is de bevolkingsdichtheid van onze hoofdstad 40 keer groter. In de Myanmarese hoofdstad wonen slechts 925.000 mensen. Dat is, hoewel de stad veel groter is, maar een achtste van Londen of New York.

Spookstad

Met een bevolkingsdichtheid van amper 131 inwoners per vierkante kilometer kunnen we spreken van een spookstad. De spookstad werd in 2005 een hoofdstad. Dat de Myanmarese overheid ervoor koos om de toenmalige hoofdstad Yangon te vervangen door Naypidaw, was een vreemde beslissing. Bijna niemand had al van Naypidaw gehoord.

Comfort

Myanmar investeerde heel wat om de stad om te bouwen tot een miljoenenmetropool. Hoewel er vandaag vrijwel niemand woont, is er aan comfort geen gebrek. Overal is er wifi en de straten liggen er zeer goed bij. Op sommige plaatsen zijn de wegen zelfs 22 rijvakken breed, al zie je zelden meer dan twee auto’s op hetzelfde vak.

Tunnelnetwerk

Het is onduidelijk hoeveel de metropool precies heeft gekost. Hoewel er geen openbaar vervoer is, doen geruchten de ronde dat Noord-Koreaanse technici een gigantisch tunnelnetwerk onder de stad hebben aangelegd.