Queen nodigt Trump niet uit

Queen

De Britse Queen heeft haar traditionele speech voor beide kamers van het parlement uitgesproken. Over een bezoek van Donald Trump zweeg ze in alle talen.

Doorgaans is de Queen’s speech een formaliteit. De koningin opent zo het nieuwe parlementaire jaar en doet de wetgevende plannen van de regering uit de doeken. Dat is nu anders. Ten eerste is er nog geen nieuwe Britse regering en ten tweede zitten er met de brexit heel belangrijke maanden aan te komen.

Donald Trump

Tijdens haar uiteenzetting had de Queen het niet over een staatsbezoek van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat is opmerkelijk, want normaal komen geplande staatsbezoeken wel aan bod. Zo zei ze zich te verheugen op het bezoek van de Spaanse koning Felipe en koningin Letizia in juli. Trump zou naar het Verenigd Koninkrijk komen, maar hij liet zelf recent weten pas te willen komen als het Britse publiek daarom vraagt. Het lijkt er dus op dat zijn bezoek in de koelkast beland is.

nieuwe wetten

De koningin kondigde verder een reeks nieuwe wetten aan in naam van de regering. In totaal was er sprake van 24 nieuwe wetten, waarvan 8 over de brexit. Allereerst is er een ‘repeal bill’ gepland die de wet uit 1972 terugtrekt die bij de Britse toetreding alle toen geldende EU-regels invoerde. Een nieuwe douanewet moet verzekeren dat het VK over een eigen douaneregime beschikt op het moment dat de brexit effectief een feit wordt. Een handelswet zal een nieuw kader uittekenen om vrijhandelsverdragen te sluiten met de EU en andere landen. Een migratiewet moet de Britse regering de mogelijkheid geven om een einde te maken aan het vrije verkeer van EU-inwoners naar het VK.

Na de speech volgen zes dagen van parlementaire debatten, waarna over de plannen gestemd wordt. Als die weggestemd zouden worden, dan kan premier Theresa May al meteen haar biezen pakken nog voor een nieuwe regering uit de startblokken geschoten is. Normaal gezien komt het echter niet zo ver. Overigens werd er op Twitter druk gespeculeerd over het hoofddeksel van de Queen. De blauwe hoed met gele stippen had wat weg van een Europese vlag.