Roemeense regering aanvaardt motie van wantrouwen tegen premier

Roemeense regering aanvaardt motie van wantrouwen tegen premier
Roemeense regering aanvaardt motie van wantrouwen tegen premier

De Roemeense regeringspartijen PSD (sociaaldemocraten) en ALDE (liberalen) hebben vandaag een motie van wantrouwen aangenomen tegen premier Sorin Grindeanu. Er zat al langer een haar in de boter tussen Grindeanu en zijn regering. Vorige week woensdag nog zegde zijn eigen partij (PSD) haar steun in hem op. De ministers namen ontslag omwille van “vertragingen” in het geplande economische programma. Ook ALDE trok haar steun al in.

Volgens PSD-partijleider Liviu Dragnea had Grindeanu beloofd om ontslag te nemen. Maar die weigerde. Hij verwijt Dragnea dat hij alle macht in handen wil krijgen.

De motie werd aangenomen met 241 van de 464 stemmen. Om de motie te aanvaarden waren minstens 233 stemmen nodig.

Dragnea was de formateur na de verpletterende verkiezingsoverwinning van de sociaaldemocraten eind 2016, maar moest de post van eerste minister aan zich laten voorbijgaan na een veroordeling wegens verkiezingsfraude. Hij stelde daarop Grindeanu voor als premier.

Volgens analisten zou de relatie tussen Dragnea en Grindeanu lijden onder de terughoudendheid van Grindeanu tegenover amendementen op het strafrecht die Dragnea zou willen doorvoeren. De PSD en ALDE moeten nu een nieuwe premier voorleggen bij president Klaus Iohannis.

Bron: Belga