Rechtbank Brugge – Zes maanden cel voor binnendringen in haven Zeebrugge

De Brugse strafrechter heeft elf vluchtelingen veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. Een man uit Eritrea kreeg geen bijkomende bestraffing, omdat hij al een celstraf van zes maanden uitzit voor identieke feiten uit dezelfde periode. De haven van Zeebrugge wordt door vluchtelingen vaak gezien als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit geworden. Voorheen konden indringers enkel voor hun illegaal verblijf in ons land vervolgd worden. Voor het binnendringen van de haven kunnen verdachten nu zelfs aangehouden worden door de onderzoeksrechter.
Adil H. moest zich begin juni verantwoorden voor het binnendringen van de haven. De man verblijft sinds 2007 in België, maar is officieel staatloos. “Hij spreekt Nederlands, maar krijgt geen kans. Zijn procedure bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen loopt nog steeds. Het is een uitzichtloze situatie”, aldus meester Nadia Lorenzetti. H. werd woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan de helft met uitstel. Ook de boete van 800 euro werd voor de helft met uitstel uitgesproken.
Zes mannen uit India werden op het proces eveneens vertegenwoordigd door een advocaat en kregen dezelfde straffen. De straffen van vier vluchtelingen die verstek lieten gaan, werden wel volledig effectief opgelegd.

bron: Belga