“Identiteit dader Brussel-Centraal is gekend”

Identiteit dader Brussel-Centraal is gekend

Het gerecht kent de identiteit van de dader van de verijdelde aanslag in het station Brussel-Centraal. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gezegd aan verschillende radiozenders. De veiligheidszone rond Brussel-Centraal zou mogelijk rond acht uur worden vrijgegeven, zei Jambon aan de VRT. De man had op de tussenverdieping tussen de inkomhal en de perrons 3 en 4 een koffer laten ontploffen. Aanwezige militairen schoten de man daarop neer. De dader overleefde de schoten niet. Het federaal parket beschouwt de zaak als een terreurdaad. Speurders voerden tot in de vroege ochtend een sporenonderzoek uit in het station.

Volgens minister Jambon kent het gerecht intussen de identiteit van de dader. Jambon zei dat de man een zwaarder pakket bij zich had en dat erger is voorkomen. Er zijn momenteel huiszoekingen aan de gang. Meer informatie kan de minister voorlopig niet geven. Later woensdag geeft het federaal parket een persconferentie.

Het terreurniveau blijft momenteel op niveau drie, wat betekent dat de dreiging ernstig en waarschijnlijk is. Om negen uur komt de Nationale Veiligheidsraad bijeen onder leiding van premier Charles Michel. Het OCAD, het orgaan voor de analyse van de dreiging, zal daar een analyse van de situatie brengen.

bron: Belga