Hitte – Informatiedrempel ozon in 18 meetstations overschreden

De combinatie van felle zon en de hitte heeft woensdag opnieuw tot hoge ozonconcentraties geleid. Voor de derde dag op rij werd in ons land de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht overschreden. In achttien meetstations – 12 in Vlaanderen en 6 in Wallonië – werd de informatiedrempel overschreden. Dat blijkt uit de gevens op de website van Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). De hoogste waarde (211 ug/m3) werd om 20 uur opgetekend in Roeselare (haven). Gans West-Vlaanderen en grote delen van Oost-Vlaanderen kleurden rood op de kaart. In Vlaanderen werd de informatiedrempel verder overschreden in Houtem (Veurne), Moerkerke, Zwevegem, Gent (Baudelopark), Destelbergen, Sint-Kruiswinkel, Dessel, Berendrecht, Aarschot, Sint-Pieters-Leeuw en Bree.
In Wallonië werd in zes meetstations de informatiedrempel overschreden: Engis, Vezin, Herstal, Luik, Eupen en Lodelinsart (194 ug/m3) als uitschieter.
Dinsdag werd op 24 plaatsen de informatiedrempel overschreden, met als topnotering het Luxemburgse Paliseul (229 ug/m3).
Ook donderdag verwacht Ircel hoge ozonconcentraties. Op plaatsen waar het in de namiddag overwegend zonnig blijft, is de kans groot dat de informatiedrempel wordt overschreden.

bron: Belga