Zijn de dagen van De Keersmaecker geteld?

Francois De Keersmaecker
Belga / A. Belot

Is François De Keersmaecker bezig aan zijn laatste dagen als voorzitter van de voetbalbond? De kans bestaat, nu er met Gérard Linard ineens een waardige uitdager zijn kandidatuur stelt.

Zaterdagnamiddag vinden de voorzittersverkiezingen plaats en weet De Keersmaecker of hem een zevende ambtstermijn gegund is. De advocaat werd in 2006 voor het eerst verkozen en slaagde er sindsdien in om in het zadel te blijven, mede dankzij de steun van de amateurclubs.

Twee jaar geleden haalde hij het zo nog nipt van KV Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns, de kandidaat van de profclubs. Of dat deze keer opnieuw lukt, valt af te wachten.

Linard als uitdager

Tot deze week was De Keersmaecker de enige kandidaat, maar met Gérard Linard is er een uitdager opgedoken. De 74-jarige Waal is de baas van de Franstalige amateurclubs en zou ook de steun genieten van een paar leden van de Pro League.

Hij kent het huis bovendien goed. In 2015 volgde hij Steven Martens op als CEO ad interim van de voetbalbond, tot Koen De Brabander werd aangesteld. In het nadeel van Linard speelt zijn leeftijd, aangezien in de reglementen staat dat de bondsvoorzitter niet ouder mag zijn dan 75.

Wie het wordt, beslist het Uitvoerend Comité. De 22 stemgerechtigden bestaan uit 8 vertegenwoordigers van de Pro League en telkens 7 van de Vlaamse en Franstalige bondsvleugels.

De kans bestaat overigens dat er nog kandidaten bijkomen. «Dat kan bij wijze van spreken nog 1 seconde voor de stemming», klinkt het.